Att leda möten online

Digitalisering i skolan
fjärrundervisning
Ledarskap


Rundgång som  ekar, alla pratar i munnen på varandra, en agenda som bygger på ”one size fits all-tänk” vilket gör att hälften av deltagarna tappar fokus och börjar pilla med annat. Det är mycket som kan bli tokigt vid ett onlinemöte! Men när man väl får det att funka så blir det magiskt!  Några av de mest produktiva och fokuserade  möten jag har deltagit i har faktiskt varit online. Det finns en regnbåge där borta som har en skattkista full med lyckade onlinemöten. Låt oss hitta den tillsammans! 

Planering av mötet

Onlinemöten kräver vanligen precis som onlineundervisning lite mer planering och förberedelser än fysiska möten. Här är några saker att tänka på:

 • Syftet med mötet? Varför träffas ni? Vad behöver ske på mötet?
 • Vilka  behöver delta med det syftet? Behöver alla vara med hela tiden? 
 • Längd på mötet? Ju längre ett onlinemöte är desto svårare är det att få till ett bra möte. Detta är ett ypperligt tillfälle till att tänka om kring sin organisations möteskultur! Ha hellre täta, korta möten som är effektiva än få och långa. 
 • Tydlig agenda. Här är det väldigt värdefullt att tidsätta hur lång tid de olika punkterna får ta. Det möjliggör för deltagarna att komma in i mötet när det är punkter på agendan som rör dem. Ett onlinemöte blir oerhört ineffektivt för deltagarna om de tvingas sitta passivt och vänta på frågor som berör dem.
 • Planera interaktiva inslag där alla kommer till tals. Kan ni göra det direkt i ert mötesverktyg eller behöver ni en annan yta för det?
 • Se till att alla som deltar på onlinemöten har hörlurar. Superviktigt! Rundgång dödar  ett onlinemötes produktivitet och deltagarnas fokus på en sekund.

Under mötet

 • Inled med att alla visar sig i kameran och säger hej. Mötet blir så mycket mer personligt och bättre då!  
 • Sätt upp spelregler för mötet så att det blir lätt att göra rätt. Hur fördelas ordet? Ska de som inte pratar vara mutade? Var och hur delar och arbetar ni i filer under mötet?Träffas ni ofta på onlinemöten i samma konstellation? Inled då första mötet med att ta fram gemensamma spelregler för era möten. Vilka förväntningar finns på mötesledaren under onlinemötet? Vilka förväntningar finns på mötesledaren? Hur gör för att alla ska vara engagerade och känna sig delaktiga under mötet? I vilka digitala miljöer arbetar ni innan, under och efter mötet? När ni väl har en gemensam inarbetat struktur för era onlinemöten så kommer de att gå som en dans!
 • Genomför agendan som ni satt upp.
 • Summera mötet och vem som vad inför nästa möte så att det är tydligt. Här kan det vara bra att ha någon form av  dokument för arbetsfördelning kopplat till mötet, tex, ett Gant-schema där det är tydligt vem som gör vad och där  status löpande kan dokumenteras mellan möten  Det gör ni lätt i kalkylark, Numbers eller  Excel. Arbetar ni i O365 så är Planner ett suveränt verktyg för arbetsfördelning.
 • Avsluta mötet med allas kameror på. Var noga med att säga hej då! Den lilla social kontakt man får blir otroligt viktig om alla tvingas arbeta hemma. Vårda den!!

Lycka till med dina onlinemöten och tveka inte att höra av dig ifall du behöver hjälp och stöd! Tillsamman gör vi skillnad ❤!

Processledarna på Lin Education

Malin Frykman

Malin är en av Sveriges skickligaste skolutvecklare och har en gedigen och bred erfarenhet av skolledarskap, formativ bedömning och digitalisering inom skola. Hon har även skrivit böckerna Formativt ledarskap i en digitaliserad värld och Skolledare i en digitaliserad värld.

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!