Digitalisering? Hur gör vi det bäst?

Digitalisering i skolan
Skolutveckling
Tekniska lösningar

Så bildades Tech Solutions

Funktionen Tech Solutions är egentligen inget nytt för oss på Lin. Vi har alltid utgått från verksamhetsbehov med en gedigen och genuin förståelse för IT-frågor. Det vi har gjort nu är att samla flera av de medarbetare - som i många år arbetat med just de tekniska frågorna - till ett Tech Solutions team. Nu är vi en grupp med ett tydligt uppdrag; vi ska vara luckan mellan teknik och verksamhet. Låt mig förklara :)

I över tjugo år har jag sett att frågan om digitalisering (oftast) ligger på fel bord - alltifrån högskola och universitet till förskola, grund- och gymnasieskola. Nästan alltid är utgångsläget att "det där är en it-fråga, snacka med IT" eller numera även förhållningssättet "digitalisering? ja den frågan äger vi ju nu. Hur gör vi det här bäst?” - och med det menas tyvärr alltför ofta billigast. Det är sällan en fråga för endast IT eller verksamheten, utan istället en fråga för IT utifrån verksamhetens behov och dessutom en fråga för verksamheten utifrån IT:s behov.

Tailor Made är alltid bättre

Vi behöver alltså arbeta med frågorna tillsammans. Inget nytt med det, däremot finns det ibland bristande förståelse för de olika behoven och det är just den förståelsen vi kan fylla. Detta för att lösningarna ska bli så bra som möjligt både för er IT-avdelning och verksamhet. Det handlar inte om den generellt bästa eller billigaste lösningen för kommunen eller skolan, utan den bästa lösningen för din skola eller din klass och framförallt dina elever. Det är ju det som är så fint med vårt skolsystem, att vi har ambitionen att se till individen, hur den fungerar i gruppen, klassen, skolan, familjen och samhället. Därför finns det sällan "One size fits all" - speciellt inte när det gäller digitaliseringen - för precis som allt annat passar "Tailor Made" alltid bättre. Tailor Made är dessutom billigare när det gäller teknik, om man använder den på rätt sätt.

Det kan ibland tyckas enklare att konsolidera lösningarna för kommunen och skolorna. Det stämmer säkert att det är enklare, men knappast bättre, eller billigare heller för den delen. Det kan tyckas enklare att göra som nån annan gjort eller som kommunen bredvid gjort. Men det är just här vi behöver stanna upp och tänka efter lite till. Det viktigaste är att det blir en lösning som passar er bäst.

Vad gör vi? 

Vi har alltså därför skapat en helt ny funktion på Lin - den heter Tech Solutions - och är till för att skapa de bästa tekniska lösningarna utifrån er verksamhets behov. Detta gör vi genom att:

  • Vi har en mycket hög kompetens kring verksamheter och tekniska lösningar.
  • Vi ser bortom horisonten och tänker alltid på en hållbar framtid.
  • Vi har ett bra samarbete med tillverkare som Apple, Google, och Microsoft.
  • Vi har koll på på tredjepartsleverantörer.
  • Vi gör alltid en skillnad som gör en skillnad.

Idag utför vi en mängd uppdrag från enklare supportavtal till konsult- och lösningsarkitektur, från enklare stöd vid införande av en tjänst till projektering av större migreringar och det kan röra sig om enklare introduktioner från molntjänstadministration till avancerade utbildningar med djupdykningar i komplexa konfigureringar. Vi är också rådgivare i tekniska, praktiska, pedagogiska och juridiska frågor. Exempelvis enklare risk- och sårbarhetsanalyser av en enskild tjänst till en mer omfattande GDPR-anpassning av hela förvaltningar.

Det finns så mycket mer att skriva och jag berättar gärna mer. Kom till oss på en fika eller så kan vi komma till er. Jag och teamet gillar att prata tekniska lösningar och hjälper er gärna med en grym teknisk implementering.

Hoppas att vi ses!
Björn

Björn Sundberg

Björn är lösningsarkitekt på Lin Education och har över 20 års yrkeserfarenhet med IT-relaterade molntjänster varav över 12 år specifikt med Googles tjänster. Med en unik förståelse, kompetens och erfarenhet för offentlig verksamhet utifrån hörnstenarna strategi, teknik, praktik, pedagogik och juridik anses Björn vara en av landets främsta Gurus inom området.

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!