Skapa en kreativ lärmiljö med digitala verktyg

Digitalisering i förskolan
Pedagogisk processledning
Skolutveckling

Bilden är från Silverpoppelns förskola i Borås där de arbetar medvetet med sina digitala verktyg och drar nytta av dess potential.

Mitt uppdrag som pedagogisk processledare gör att jag får se många förskolor och ta del av hur de arbetar. Det är alltid spännande att komma till en förskola för första gången och se hur den är utformad. Byggnaden och omgivningen måste förskolan förhålla sig till. Den är inte så lätt att förändra. Men det som enkelt går att förändra är hur man skapar innehållet i byggnaden och utomhusmiljön. Många förskolor har en otroligt kreativ miljö och pedagogerna är duktiga på att förändra den utifrån behov och arbetsområde. Reggio Emilia pratar om miljön som den tredje pedagogen. Miljön är viktig för oss alla och genom dess utformning skapas också känslor och engagemang. Fantasin sätter fart och nyfikenheten väcks vilket skapar lustkänslor och gör att vi vill utforska vår omgivning.

En lärplatta och projektor kan göra mycket för att förändra inomhus. Genom projicering - på väggar, tak, golv eller tyger - erbjuds möjligheten att åka tåg, befinna sig i andra länder eller på havets djup. Lägger vi sedan även till ljud förstärker vi upplevelsen ytterligare. Med en kraftfull projektor och lite vintermörker fungerar det även att använda den utomhus. Det är bra om barnen själva får vara med och skapa miljöerna. När barnen är delaktiga och får vara med och ta beslut, så stärker man deras självkänsla och självförtroende.

För att få inspiration till skapandet av en kreativ miljö, så är sociala medier riktigt bra. Där finns ett brett utbud av idéer och tips. Många delar gärna med sig av vad de gör och hur de drar nytta av digital teknik för att förändra rummet.

Här är lite tips på sidor och grupper du kan gå med i:

Facebook:
Digitala verktyg i förskolan - Sverige
iPads i skola och förskola
Digitala Miljöer I Förskolan

Instagram:
Silverpoppelns förskola
Digitalkreativitet

Om du använder Pinterest kan du söka på förskola och miljö och få idéer.

Det är en härlig upplevelse att komma in på förskolan och upptäcka den förändring som gjorts över natten, låta sig förundras och släppa loss fantasin. För det är bara fantasin som sätter gränser när man skapar en digital lärmiljö för barnen.

//Christine Löthman

Emma jobbar som marknadsansvarig på Lin. Genom bloggen får ni följa hennes marknadsarbete med att skapa event och erbjudanden till det viktigaste vi har, våra kunder.

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!