Hongkong STEAM education tour in Sweden

Skolutvecklingsresa
Digitalisering i skolan
Pedagogisk processledning

Bakgrund

Hej! Vill ni vara medarrangör till STEAM education tour in Sweden för Hongkongs Executive Director in Education under vecka 19? Den frågan fick vi från Fredrik Olofsson på Sensavis en dag i februari och sedan var det igång.

Delegationen från Hongkong har under sin resa utforskat STEAM i Sverige och detta med ett digitalt raster men fortfarande med lärandet i fokus. STEAM är ett internationellt begrepp som används för att beskriva områden inom utbildning på ett lite mer bredare sätt än vad vi gör i Sverige. Science, Technology, Engineering, Arts och Mathematics står akronymen för och vi har lärt oss att dessa har ganska många likheter mellan länderna, men också extremt många olikheter.

Stockholm

Delegationen började sin Sverigeturné i Stockholm. Studiebesök till Nobel museet, Skolverket och Vinnova var på agendan till en början för att skapa en förståelse om det svenska skolsystemet. Efter det var det dags att besöka verksamheten i form av Handelshögskolan, IES Kista(Grundskola) och Anna Whitlocks Gymnasium.

Som avslutning på Stockholmsdelen av resan så fick vi möjligheten att anordna en nätverksträff med personer från svenska skolor och förvaltningar. Vi bjöd in deltagare från Stockholm, Sollentuna, Lidingö, Nacka, Södertälje, Sundbyberg och Stockholms universitet (tack alla som kom!).

Efter ett välkomnande med swedish fika (vad annars) så fick nätverket en berättelse av Victor Cheng om utbildningsväsendet i Hongkong. En intressant dragning kring deras utbildningssystem och något som kanske inte är så anmärkningsvärt är att de är extremt bra på de teoretiska ämnena och har höga resultat i PISA men det som sticker ut är att de vill arbeta mycket mer med innovation, där tittar de på den svenska skolan. Vår processledare Sami Kurula berättade sedan om hur Sverige tar sig an de olika områdena i STEAM. Engineering och Arts är två delar som skiljer sig markant från HongKong, att vi har slöjd, bild och musik som skolämnen och anställda lärare på varje skola som arbetar med dessa ämnen är något som förvånade den Hongkongesiska delegationen. En spaning som gjordes var att detta kan vara en av anledningarna till varför Sverige ligger i topp på Bloombergs lista över mest innovativa länder år efter år även om vi “bara” är 7:a i år (länk till DI).

Efter dessa kortare presentationer så var det dags att nätverka. I blandade grupper så diskuterades likheter och skillnader mellan länderna, vad vi kan lära oss av varandra, goda exempel, ländernas digitalisering och läroplaner. Intressanta samtal och mycket lärdom delades under dessa gruppdiskussioner. Både vår och deras förhoppning är att detta ska leda till vidare samarbete och vem vet, inom kort kanske det kommer en studieresa till Hongkong!

Göteborg

De sista två dagarna tillbringade delegationen i Göteborg där de besökte skolor och träffade forskare samt företag som arbetar med digitaliserat lärande i skolan.


Vi startade med Fridaskolan i Göteborg, som alltid är lika trevligt att besöka! Våra deltagare från Hongkong kommenterade flera gånger att eleverna var så spontana, glada och nyfikna. De upplevde att deras elever var mer pressade och osäkra. Ännu gladare blev delegationen så klart av att få elever som pratade kinesiska som guider. Många foton och trevliga möten, ett stort tack till alla er på Fridaskolan som ställde upp och tog hand om oss så fint!


Vi hade en eftermiddag i forskningens tecken, där vi både träffade Maria Spante, forskare från Högskolan Väst, som beskrev forskning i samarbete och hur akademien och Lin Education på olika sätt och med olika ingångar kan stödja lärandet i skolan.

Efter det promenerade vi över Lindholmen Science Center och pratade om industrialisering och digital transformation ihop med Carl Heath på RISE.


Vi inledde fredagen med ett besök på Polhemsgymnasiet och fick en väldigt bra introduktion och beskrivning av hur skolan arbetar med entreprenörskap och näringslivet för att på bästa sätt förbereda eleverna för arbetslivet och vidare studier. Våra deltagare var väldigt imponerade av innovationsgraden hos eleverna och utformningen av projekten man skapar. Ännu ett stort tack till Polhemsgymnasiet för ett fint besök, vi kände oss väl omhändertagna!

Resten av dagen ägnades åt digital transformation och skolutveckling på Lins kontor i Göteborg. Vi mötte olika EdTech-företag som visade hur de arbetade. Både Lexplore, Soundtrap, Loops, Strawbees och Sensavis var med, superintressant stund för alla deltagare.

Avslutningsvis, man kan ju inte göra en sådan här resa och inte reflektera över vad man tar med sig hem och vill arbeta vidare med. Reflektion, min vänner...som leder till aktion. Bästa sortens utvecklingsresa!


// Sami Kurula & Maria AbrahamssonMaria Abrahamsson

Maria arbetar som processledningschef och är ansvarig för alla pedagogiska och tekniska konsultinsatser som Lin gör i svensk skola. Hon har en bakgrund som lärare, IT-pedagog och rektor och inte minst ett stort hjärta för alla elever. Maria är en erfaren processledare och brinner för skolutveckling på såväl mikro- som makronivå. 

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!