Hur går ett återtag till?

Läsplattor
Digitalisering i skolan
Recycle


De senaste två veckorna har jag rest mycket till olika skolor i Sverige. Alltifrån gymnasieskolor i Malmö till grundskolor i Borås. Syftet med mina resor har varit att hjälpa vår Recycle-avdelning med återtag av datorer och läsplattor. Återtag sker varje månad under hela året, men de allra flesta sker i samband med skolavslutningar.

De digitala verktygen är en stor del av Lins omsättning. Många finansieras genom leasingavtal vilket innebär att skolor och kommuner hyr sina datorer och läsplattor tillsammans med en försäkring. Här kommer Recycle in i bilden. När avtalen löper mot sitt slut, så är det vår uppgift att samla in de lånade verktygen från kunderna. Vissa skolor ger även eleverna valet att köpa ut sina verktyg för ett bra utköpspris. En schysst deal för eleven, som jag gärna hade tagit del av om jag hade haft den möjligheten när jag gick i skolan. Om man inte vill köpa ut sin dator eller läsplatta, så måste eleven lämna tillbaka verktyget.

Det finns olika sätt att ta tillbaka verktyg från kund. Det allra vanligaste sättet är att Lin åker ut till en skola och tar emot verktygen direkt från användarna (skolans elever). Oftast åker man ut tillsammans med en kollega till en skola. På plats förbereder man en station med bland annat en scanner, glassfoam och rengöringstrasa. Tro mig vissa datorer är riktigt smutsiga. Eleverna får sedan stå i kö för en besiktning av verktyget. I de flesta fall, så är verktygen i bra skick och då godkänns dem och läggs sedan in i ett metallskåp. Om datorn eller iPaden skulle vara i dåligt skick så får eleven eller skolan betala en skadeavgift. När metallskåpen är fullastade, skickas de vidare för bland annat rengöring och säkerhetsradering. Efter det kan verktyget leva vidare. Fint eller hur?

Förra året tog vi emot ungefär 40 550 stycken enheter. För er som är nyfikna på hur mycket koldioxid som sparas in genom att sälja vidare ett verktyg, så kan man översätta det till termer som man lättare kan ta in. 1 000 verktyg som återlämnas till oss och säljs vidare motsvarar:

- 2 500 000 km med bil
- Årlig CO2-utsläpp från 188 st bilar

Återtag är roligt på många olika sätt. Dels för att man får se skolorna och eleverna som vi faktiskt levererar verktygen till, samtidigt som man gör något bra för miljön. Man får också lära känna vårt företag bättre och träffa kollegor från andra kontor. Även om jag inte jobbar på Recycle-avdelningen, så är jag väldigt glad över att jag fått möjligheten att testa på återtag. Det är både roligt och lärorikt.

Ha det gott,
Filip
Filip Arfs

Filip arbetar som marknadskoordinator hos oss på Lin. Det innebär att han förutom att rodda våra marknadsaktiviteter även är kontaktperson på våra event. Via bloggen ger han er en inblick i sin vardag mellan nyhetsbrev, event och sociala medier. Väl mött

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!