Så förbereder du en fjärrundervisning

Digitalisering i skolan
Tekniska lösningar
fjärrundervisning


Att idag formulera en text som handlar om fjärrundervisning känns kanske mer aktuellt än vad det gjorde för bara någon månad sedan. Vi står inför ett läge där fler och fler länder stänger sina skolor och övergår till fjärrundervisning på grund av Covid-19. Nyligen kom beskedet att vårt grannland Danmark beslutat att stänga alla skolor för att undvika smittspridningen. Agerande och konsekvenser går snabbt och kanske är detta verklighet även i Sverige när du läser detta inlägg. Det är ett scenario som naturligtvis inte är önskvärt men högst realistiskt. 

Vi vet att många av våra kunder just nu arbetar intensivt med att förbereda sina verksamheter för att kunna hantera elevernas lärande även om skolorna tvingas stänga. Vi på Lin Education vill därför i detta blogginlägg dela med oss av våra erfarenheter och tankar kring fjärrundervisning. Kanske kan de hjälpa någon av er?

Det finns ett par saker som kan vara bra att ha lite koll på för att din distansundervisning ska fungera så bra som möjligt. För att göra det lite mer greppbart är det här indelat i olika perspektiv. För enkelhetens skull utgår vi från ett scenario med en pedagog och en elevgrupp, men givetvis kan distansundervisning ersättas i ett möteskontext eller att en utbildningsledare och deltagare sitter på olika platser. Med tanke på rådande omständigheter kanske det är just ett scenario med elever på olika platser som är något som vi behöver stå rustade för. I Sverige har vi, jämfört med många andra länder, goda möjligheter för likvärdig undervisning även på distans. Många elever har sitt eget digitala verktyg vilket är en grundförutsättning för att kunna erbjuda undervisning på distans om eleverna är hemma.


Ur ett pedagogiskt perspektiv

Förberedelser. Alla vi som arbetar med någon typ av undervisning vet att det är viktigt att vara väl förberedd inför lektioner, så långt ingen skillnad om du har din grupp i rummet eller via videolänk. Värt att tänka på är att förberedelser inför distansundervisning initialt kan medföra mer förberedelser. Säkerställ att de delar som ska visas finns förberedda för att enkelt kunna plockas fram.

Praktiskt. Något som kan vara en bra praktisk förberedelse är att dela material med eleverna innan det är dags för utbildningen. De får möjlighet att sätta sig in i materialet och här kan det också vara en fördel om man som elev har möjlighet att ställa frågor kring materialet i förväg. Tänk konceptet flippat klassrum, det kommer underlätta undervisningen på distans.

Verktyg som stöd och hjälp. För att elevgruppen ska ha möjlighet att ställa frågor finns här olika alternativ. Om eleverna inte befinner sig på samma plats kan med fördel en chatt användas för kommunikation och frågor. Det kan vara en god idé att undvika att låta eleverna ställa frågor muntligt då det kan vara svårt att sortera vem som säger vad och det kan också vara svårt att uppfatta frågorna. Det finns digitala plattformar för att dela samarbetsytor där elever tillsammans med ansvarig för utbildningen kan chatta, interagera och kollaborera med varandra. Exempel på sådana plattformar där dessa funktioner finns är G Suite for Education och Office 365.

Ur ett tekniskt perspektiv

Teknik hos den som håller i fjärrundervisningen.

  • Ett första steg är att ha färdiga flikar med det som är relevant till undervisningen. Med andra ord bör du "städa" irrelevanta sidor och ditt skrivbord.
  • Du bör också tänka på vad som syns i kameran. Hur ser bakgrunden ut? Hur är belysningen? Sitter du i en lugn miljö? 
  • Använd gärna en extern kamera och mikrofon, för bästa möjliga kvalitet på bild och ljud.
  • Tänk på att du har en stabil internetuppkoppling. Om du har möjlighet att använda trådbunden anslutning så gör det. Använder du trådlöst, så bör du koppla bort så många prylar som möjligt för att minimera risken att få sämre effekt.

Teknik hos elevgruppen.

  • En bra skärm som är tillräckligt stor för rummet och antalet deltagare.
  • En bra kamera som synliggör alla i elevgruppen.
  • Om det finns en mikrofon, så placera den så att alla i gruppen kan göra sig hörda.

Alla moderna tjänster för videosamtal erbjuder möjlighet att ansluta via både dator, surfplatta eller smartphone. Om eleverna inte befinner sig på samma plats kan de därför ta del av undervisningen oavsett vad de har för uppkopplad enhet. Som vi nämner ovanför i texten kan det vara klokt att erbjuda en chatt för att ta in frågor från gruppen. I stort sett alla tjänster för videosamtal har möjlighet till skriftlig chatt inbyggt i tjänsten.

Vi på Lin finns tillgängliga om du vill provtänka kring en lösning för dig och din verksamhet. Vi kan ju börja med ett videosamtal! Vill du läsa lite mer innan vi tar ett snack kan den här rapporten kanske ge dig lite input http://www.ifous.se/slutrapport-fjarrundervisning-battre-utsikter-for-fler-elever/


Vi hörs och ses!
Anders Asplund Berggren, Pedagogisk processledare

Anders Asplund Berggren

Anders jobbar som pedagogisk processledare hos oss på Lin. I bloggen delar han med sig av sina erfarenheter från svensk skola, i roller som pedagog och IKT utvecklare. Med över 15 år i ryggen ger Anders sin nyanserade bild över vad skolan behöver för att lyckas med sin digitalisering och skolutvecklingsresa.

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!