Så prioriterar du rätt efter semestern

Skolledare
Pedagog
Skolstart


Att komma igång med arbetet efter semestern kan gå trögt. För mig brukar de första dagarna vara lite av en känslomässig berg och dalbana. Jag kastas mellan att vara ruskigt motiverad och uppfylld av allt spännande som kommer att hända och grymt stressad över allt som borde varit klart typ igår… I det läget är det oerhört lätt att låta semesterhjärnan ta över och agera reaktivt istället för proaktivt.  Den typen av känslomässigt agerande blir sällan bra eller effektivt. Nej, istället leder det oftast till mer jobb, felprioriteringar eller  ännu mer stress. 

Så hur får man då syn på vad som är viktigt på riktigt? Hur gör man för att prioritera klokt och ta befälet över semesterhjärnan? Ett effektfullt sätt är att använda en bra prioriteringsmatris. Med hjälp av den blir det synligt vilka arbetsuppgifter som faktiskt är viktiga att prioritera nu och vilka som kan vänta. Jag använder mig av en omgjord variant av den klassiska “Eisenhower Matrisen”. I den sorterar man arbetsuppgifter i hur bråttom och viktiga de är. Det tar max 20 minuter, men sparar massor av tid och energi. Detta är ett mycket användbart arbetssätt att använda även löpande under arbetsåret!


En prioriteringsmatris gör du enkelt genom att infoga en tabell med två rader och två kolumner i till exempel en Google Presentation eller PowerPoint. Vill du hellre göra den analogt så kan du vika ett papper i fyra delar och vips så har du en fyrfältare! Du kan också ladda ner min mall här i Google Docs. Då kan du göra en egen kopia och sedan enkelt ändra i den utifrån dina behov. Sharing is caring! Tillsammans är nyckelordet för att lyckas.

Hoppas att detta hjälper dig att prioritera rätt!

// Malin Frykman

Malin Frykman

Malin är en av Sveriges skickligaste skolutvecklare och har en gedigen och bred erfarenhet av skolledarskap, formativ bedömning och digitalisering inom skola. Hon har även skrivit böckerna Formativt ledarskap i en digitaliserad värld och Skolledare i en digitaliserad värld.

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!