Tips på fjärrundervisning med Apple, Google och Microsoft

Digitalisering i skolan
fjärrundervisning
Tekniska lösningar


Hur genomför man en effektiv fjärrundervisning?

Lösningarna är många och olika. Din kommun kan ha Google, Microsoft eller Apples lösningar. Alla tre ger nu användbar information till skolor runt om i världen med hjälp av att använda möjligheterna i sina verktyg för fjärrundervisning.

Google
Google har fantastiska verktyg som ingår i sina system för att interagera med andra, publicera uppdrag och följa elever genom olika typer av uppdrag och ge dem formativ feedback. Google släppte just en film om strategier för fjärrundervisning. Här kan du få några tips och tricks på vägen. Till exempel; Hur skapar du engagemang med eleverna när du inte är fysiskt närvarande? Genom att skapa interaktiva dokument kan du pausa ett videomöte i Hangout-tjänsten för att kontrollera om alla är i eller öppna för att chatta medan mötet pågår. Du kan också kolla in informationen de har delat om situationen i världen och de resurser de erbjuder om fjärrundervisning.

Microsoft
Om kommunen har A1-licenser har du nu fri tillgång till Teams. Läs mer här. Microsoft Teams är själva navet i Office365 och är en chattbaserad plattform där du som lärare har möjlighet att kommunicera med dina elever via text, ljud eller video. Du kan kommunicera en-mot-en, tillhandahålla gemenskapsvyer och hålla videoseminarier för hela grupper om så önskas. Microsoft Teams erbjuder också lösningar för att dela innehåll i form av filer och mappar, samt distribuera och samla uppgifter genom ett inbyggt uppgiftsverktyg. Detta i kombination med chattlösningen ger dig möjlighet att ha en “nära” undervisningssituation med elevgruppen.

OneNote är också en integrerad del när du skapar ett klassteam i Microsoft Teams. Detta är ett verktyg som är speciellt utformat för att ersätta student- och anteckningsböcker. Själva OneNote-programmet erbjuder ett antal funktioner där läraren och eleven kan skriva, rita, infoga bilder, filmer mer mera och kan sedan användas som en portfölj av studentens arbete under ett skolår.

Microsoft kör nu webbseminarier om hur man kör fjärrutbildning.

Här kan du också hitta självträning i hur man undervisar distansutbildning.

Här är också lite tekniskt om hur man kommer igång med lag.

Apple
Med Apple-produkter finns det också stora möjligheter att genomföra riktade inlärningsaktiviteter utan att vara i klassrummet. Du kan interagera med elever via FaceTime och eleverna kan interagera i apparna  Keynote, Numbers och Pages. Läromedel kan läggas in i iBooks och kan användas som ett samarbetssystem där studenter både kan skaffa material och utföra sitt arbete. I svenska klassrum stöds Apples ekosystem ofta av andra tjänster som Showbie, och många använder antingen Google eller Microsofts system (som beskrivs ovan).

Om din organisation har hanterat Apple ID:er är tjänster som FaceTime och iMessage som standard inaktiverade, men det kan aktiveras av din organisation.

Hur kommunicerar jag med lärare och elever?

Utvecklingstid och undervisning kan göras bra genom olika videobaserade sätt att interagera. Återigen finns det många lösningar. De mest kända är:

Microsoft-team
Om skolan har Microsoft-licenser kan du köra videomöten i Teams. Läs mer här.

Google 
Hangout är den tjänst som Google erbjuder. Här kan du skicka meddelanden, ha ett videosamtal eller telefonsamtal. Du kan ladda ner appen, bjuda in andra till ett möte i din kalender eller helt enkelt skriva i din webbläsare: https://hangouts.google.com/

Apple 
Med Facetime kan du enkelt starta ett videosamtal med dina kontakter via din iPad, iPhone eller Mac.

Skype
Skype är en annan välkänd tjänst för antingen telefonsamtal eller videosamtal. Du kan installera Skype på din stationära dator, surfplatta eller telefon. 


Tips på grupper att följa: 

Office 365 Education

Teachers Using Google Suite For Education 


Behöver du mer hjälp?

Om du behöver ytterligare hjälp med att skapa en effektiv fjärrundervisning, så är det bara att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!

Filip Arfs

Filip arbetar som marknadskoordinator hos oss på Lin. Det innebär att han förutom att rodda våra marknadsaktiviteter även är kontaktperson på våra event. Via bloggen ger han er en inblick i sin vardag mellan nyhetsbrev, event och sociala medier. Väl mött

Andra artiklar:

Sep 7, 2020

Snabbtest: Digitalisering av nationella proven

Läs mer

Sep 1, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, en del av arbetet med nationella digitaliseringsstrategin

Läs mer

Aug 24, 2020

Digitaliseringen av nationella proven, var börjar man?

Läs mer

Aug 10, 2020

Så prioriterar du rätt efter semestern

Läs mer

May 4, 2020

Enström och Gausel snackar Showbie

Läs mer

Apr 24, 2020

Spelplanen för svensk skola ritas om

Läs mer

Apr 20, 2020

Skolan har kommit längre än många företag

Läs mer

Apr 1, 2020

Vilken distans har ni planerat för?

Läs mer

Mar 20, 2020

Att leda möten online

Läs mer

Mar 16, 2020

Exempel på plan för onlineskola

Läs mer
Fyll i din e-post så missar du inte våra nyheter och event!